'90-'94
  • Vier Harten in Uit-Magazine; maart '90
      "Beslist een culinaire aanwinst is deze Sire Pynnock, waar Frank Fol iedereen weet te bekoren met zijn sterk groentegerichte creaties. Tafelen in Sire Pynnock is een waar genoegen. Met zijn originele keuken en zijn liefde voor het vak zal deze jonge chef het ongetwijfeld nog ver brengen."
  • Wijnbouwers smullen: Zij vinden Sire Pynnock een feestelijke gebeurtenis (Het Nieuwsblad; april '90)
  • De grote ontdekkingen van Le Grand Guide (Lemaire) '90: Sire Pynnock
  • De grote ontdekkingen van Gault-Millau '91: Sire Pynnock
  • Colette Faller et Frank Fol: Rencontre de deux talents a Louvain (Louis Havaux in Revue Belge des Vins; april '91)
  • "Sire Pynnock, een uitstekend restaurant" (Serge Tonneau in Onze Tijd; mei '91)
  • Sire Pynnock a Louvain: Danielle Kother in Le Guide des Connaisseurs "91
      "Quel talent! Quelle découverte! Nous y avons dégusté les premiers maatjes servi avec une délicate couronne de légumes frais, a l'équilibre remarquable, une cassolette de cabillaud fondant .......... Une véritable perfection, tant au gout qu'au regard."
  • Wijsheid uit Leuven: Herwig Van Hove in Weekend-Knack mei '91.
      "De wijnen van Madame Colette Faller worden tot de beste van Elzas gerekend. Maar één voorbeeld. Haar Tokay Cuvée Sainte Catherine, 1989 is een volkomen versmolten licht zoete wijn met veel eenheid in de smaak en flink gestructureerd. En daarbij zet de jonge begenadigde en getalenteerde keukenkunstenaar een "Ragout de homard, jeunes pousses d'épinard et de concombre", een zeldzame mariage-voltreffer.... Het moet dan ook gezegd dat deze Frank Fol opgeleid werd door Vandecasserie van de Villa Lorraine in Brussel en zo nog maar eens duidelijk maakt dat een goede chef eerst en vooral een goede klassieke kennis nodig heeft en dat zinvolle vernieuwing slechts op basis van deze kennis mogelijk zijn."
  • Une dégustation doublement exceptionelle: Bernard Sirot in Revue Belge des Vins '91
      "Frank Fol nous a littéralement époustouflé avec notamment en final une étonnante glace a la chicorée reposant sur un lit de chicons tiedes caramélisés. Exceptionnel d'audace et de qualité"
  • Feeling Restaurantgids: Marc Declerq in '91
      "In nog geen anderhalf jaar tijd maakten Frank Fol en Leen Selis van hun Sire Pynnock één van de meest opmerkelijke restaurants in Leuven en ver daarbuiten."
  • Bien fol est qui ne s'y fierait pas... (l'Echo - Romarin; augustus '91)
  • De Jonge Garde: Frank Fol - Werken in de hoogte (Weekend-Knack: Pieter Van Doveren; september '91)
  • Fol kookt dra olympisch. (HLN; februari '92)
  • Contrastes osés. (Le Marché; februari '92)
  • Sire Pynnock verdubbeld: Frank Fol -"spijts" de teloorgang van de horeca - zijn eethuis tweemaal zo groot gemaakt. (HLN; sept. '92)
  • Sire Pynnock op zoek naar sterren. (Het Nieuwsblad; sept. '92)
  • Frank Fol: Cuisinier du mois! (La Belgique a table; '92)
  • Une adresse indispensable. (Chambertin; '92)
  • De best gequoteerde restaurants: nr 87. (De Markt; mei '92)
  • Catch 'em young: Frank Fol and his wife.... the future of Belgian cuisine? (Great Hospitality; '92)
  • Hageland is streekproduct rijker: Frank Fol brengt nieuwe wijn. (Streekkrant '92)
  • Ganz nobel in Löwen. (Der Kontakt; november '92)
  • Top 100 van de nationale gastronomie: nr. 38 (Weekend Knack '92)
  • "Nieuwe generatie koks" op komst: Steps '93
      "Frank Fol wil samen met andere jonge koks -de nieuwe generatie- vormen met top-gastronomie aan betaalbare prijzen.
  • Groenteprimeurs: De lekkerste lentebodes (Feeling '93)
  • l'Eau a la bouche: Sire Pynnock a Louvain (Weekend-l'Express; '93)
  • Restaurant "Sire Pynnock": Bonheur clé sur porte (Roland Gohy - Infos Gourmandes; '93)
      "Les préparations proposées ont été longuement peaufinées et l'harmonie de leurs composantes est évidente. La créativité de ce chef surdoué inscrit sa cuisine dans la lignée de Bruneau, de Slavinski et de Souvereyns. Il est admirablement secondé par une épouse toute gracieusz et délicate. Ah ! J'oubliais, Frank Fol n'est ni mégalomane, ni caractériel, ni vaniteux, ni instable. Son souci est de remplir un contrat vis-a-vis de ses hôtes. Les rendre pleinement heureux!"
  • Smikkelen en ....smullen. (André Mertens - HLN; november '93)
      "Frank Fol werkt zo inventief met producten van eigen bodem dat de soms verkalkte kookwereld in ons land wordt opgeschrikt."
  • The New Wave: Pieter van Doveren in The Bulletin; november '93
      Young Belgians are frying high: A new generation of young chefs is making its mark with a combination of creative cooking and kitchen savvy. Frank Fol is the chef attraction at Sire Pynnock.
  • 2 étoiles - Le Bottin Gourmand: (Serge Tonneau '93)
      "Frank Fol soigne la présentation, taquine des sauces courtes, aromatise avec tact et cuit juste."
  • Sire Pynnock a Louvain: (Weekend/L'express - Maart '94)
      "Frank Fol est-il le surdoué de sa génération? Le sérieux et le talent de Frank Fol au service du Sire Pynnock a Louvain."
  • De best gequoteerde restaurants: 46ste (De Markt '94)
  • Sire Pynnock, 5 jaar Leuvense Topgastronomie: (Ondernemers - juli/augustus '94)
      "Wat meesterkok Frank Fol toen beoogde, heeft hij inmiddels ook waargemaakt: een lichte keuken met echte smaken en fijne parfums, een gezellig en jong kader, een discreet onthaal en bediening, wijnen naar ieders smaak en een kaart met echte ontdekkingen. De kring van tevreden klanten is uitgebreid tot gans België en buitenlanders die Sire Pynnock eenmaal bezochten keren terug bij hun volgende reis."
  • Treize Chefs a suivre: (Weekend/L'express; september '94)
      "....La cuisine aux légumes de Frank Fol incarne tout a la fois un monde et ses merveilles, puisant ses vertus dans l'adaptation de la cuisine thai. Rien d'exotique pourtant, sinon une maîtrise des parfums et un art consommé des jus et des bouillons qui constituent la charpente délicate de son architecture culinaire. Si la carte cede volontiers a la tentation de l'aigre-doux bien tempéré, d'autres assiettes s'angélisent a force de croustillant, de sucré et de confit, panachage de gouts sublimé par des suggestions vineuses exaltantes. Impossible de ne pas évoquer les dessert, ne serait-ce que le chicon caramélisé, glace de chicorée et compote de pomme. Partisans ou non, se méfier des imitations !"
  • Pas fol est qui s'y fie!: (Pierre Thonon in Dimanche Matin; sepember '94)
      "Une des dix ou douze meilleures tables du pays. Ce n'est plus vrai. Aujourd'hui, c'est carrément une des "quatre ou cinq meilleurs" qu'il faut écrire. Je viens d'y retourner, émoustillé a la seule lecture du menu qu'avant de partir en vacances, le toujours jeune Frank Fol a offert a la cohorte toujours plus fournie de ses déja vieux habitués, pour célébrer le 5e anniversaire de la maison. Au risque de ne pas me faire que des amis dans la corporation, je persiste et signe! Si le "Sire Pynnock" n'est sans doute pas, dans l'absolu, une des cinq meilleures tables du pays, il est en tout cas l'égal des deux ou trois meilleures."
  • De Nationale Top 100: 34ste (Weekend Knack '94)
'95-'99
  • L'Homme heureux: (Gault Millau Magazine '95)
  • Kruidtuin en restaurant werken samen. (Het Volk; juni '95)
  • Menu's vol geurige kruidenparfums: Fernand Goyens in Het Nieuwsblad; juni '95
      "Restauranthouder Frank Fol laat zich uitgebreid inspireren door de Leuvense Kruidtuin."
  • Beste groenten: Toni De Coninck in Uit-Magazine juli/augustus '95
      "Frank Fol zweert bij een lichte, op groenten gebaseerde, keuken. Dat de sympathieke chef boordevol inspiratie zit, bewijst zijn culinaire show MondFol..."
  • Een betaalbare mondvol verrassende gastronomie: Yves Slabbinck in Het Laatste Nieuws November '95
      "Een eigen wijngaard, subtiele gerechten en een restaurant waar u zich onmiddellijk thuis voelt. Voeg daarbij een inventieve keuken met exclusieve toets, vernieuwde ideeën, kreukvrije bediening, veel groenten, maar ook kalfszwezerik met chocolade of gekarameliseerd witloof met kaneel en chicorei-ijs. Op smaak gebracht met een wijnkaart volgens druivensoort en een tv-programma met een mondvol lekkers. Frank Fol van restaurant Sire Pynnock heeft het allemaal in huis."
  • Frank Fol en zijn keuken met groenten: Stef Dehantschutter in Onder Ons; December '95
      "Keukengeheimen zijn niet aan Fol besteed. Iedereen die wil, mag van hem leren hoe je anders, lekker en gezond kan eten."
  • De best gequoteerde restaurants: 28ste (De Markt '96)
  • Wie schuilt er achter Sire Lodewijk III Pynnock? (Horeca Business; mei '96)
  • De keuken van Frank Fol: Liesbeth Hobert in Proeven; juni '96
      "Frank Fol is een van de jonge chefs die onze Belgische gastronomie nieuw leven willen inblazen en optillen tot een benijdenswaardig hoog niveau."
  • Fol creatief met groenten: De Morgen; juni '96
      "Frank Fol is aardig op weg om een van de bekendste chef-koks van België te worden. Een goede keuken volgens hem: proeven wat je eet, verse producten en bijbehorende parfums."
  • Een mondFol groentenfilosofie. (Koen Lauwereys '96)
  • De smaak van groenten. (Karin Vanheusden in GVA; juni '96)
  • Sire Pynnock: Serge Tonneau in Style - Trends Tendances; juni '96
      "..Entretemps, Frank Fol accepte la présidence des jeunes restaurateurs, puis, tout récement, celle des Jeunes Resaturateurs d'Europe, pour une durée de deux ans. Rassurez-vous, cela ne risque pas de mettre en péril une cuisine qui se jauge souvent au niveau des deux étoiles Michelin."
  • Frank Fol, Zwart op Wit: Jan-Pieter Mateusen in TV-Expres '96
      "Hij is met voorsprong de best bekeken tv-kok in Vlaanderen. Van enkele rauwe groenten en een paar smakelijk klinkende woorden maakt hij prompt een feest. Hij is een meester in het universum van smaken, kleuren en geuren. Frank Fol, tussen potten en pannen: Smaakpapillen moet je óók naar school sturen."
  • Etoiles Montantes: Frank Fol, le plus brillant. (Serge Tonneau '96)
  • Grands de demain: Jo Gryn in Gault Millau Magazine '96
      "Avec sa "gueule" de poupon heureux, Frank Fol passe comme une vedette a la télévision flamande ou il a présenté des recettes pour la duexieme année successive. Irrésistuble a l'écran, pour les dames comme de bien entendu, Frank se retranche derriere son fourneau, encore que ce touche-a-tout aime se partager entre des activités multiples pendant ses temps de liberté. Il est devenu, un peu malgré lui, le président des Jeunes Restaurateurs d'Europe et fait parler abondamment de cette association qui regroupe plus de 300 membres sur huit pays. Frank fait partie de ces gens qui ont l'imagination et de l'energie a revendre. Il lui arrive, plus souvent qu'a son tour, d?en faire fructifier ses préparations. Il a consdérablement développé une cuisine aux légumes qui n'a rien de végétarien, propose depuis le début recettes classiques et plats créatifs."
  • Waar de mond van fol is...: TV Gids; juli '96
      "Fol verdient een standbeeld. Na talloze verwoede pogingen bezorgde hij de openbare omroep eindelijk een kookprogramma dat tegelijk gewaardeerd én bekeken wordt."
  • Mode volgens Frank Fol. (Chris Vermuyten in Het Nieuwsblad februari '97)
  • Grote Chefs - Plaats aan de jonge keukengarde: Danny Verheyden in Steps '97
      "Werd de gastronomie jarenlang vooral door de "oude" gastronomische verenigingen verdedigd naar buitenuit, dan hebben de jongere chefs zich de laatste jaren eveneens achter de belangen van het beroep "geschraagd". In ons land verliep één en ander vooral onder impuls van Frank Fol. Fol heeft zich zelfs weten op te werken tot Europees voorzitter (per februari '96) van de Jonge Restaurateurs, deze dynamische vereniging, die enkel chefs jonger dan 35 toelaat en zich op enkele jaren tijd tot een nieuwe frisse wind heeft weten te ontpoppen in het vaak klassiek-dorre culinaire wereldje."
  • Andrea Bocelli eet Leuvense ravioli. (HLN maart '97)
  • Italiaanse levenskunsten: Frank Fol koppelt defilés aan etentjes. (Het Nieuwsblad maart '97)
  • Sire Pynnock recoit l'Italie: Roland Gohy in Millesime 33; mei '97.
      "Frank Fol ne se contente pas de proposer constamment de nouvelles harmonies culinaires. Il est aussi un extraordinaire créateur d'événements festifs. On sait que l'art n'a pas de frontieres, ni géographiques ni disciplinaires. L'art est un tout qui se joue des cloisonnements et entrelace ses exploits sans pour autant cultiver l'incongru. La manifestation imaginée par Frank Fol crépita comme un feu d'artifice...."
  • Frank Fol: La nouvelle génération. (Mille et un Délices; mei '97)
  • Het Favoriete Plekje: Blijven hangen bij de Chef. (Het Nieuwsblad; '97)
  • Frank Fol: "Ik Montignac niet, ik Fol". (HLN; december '97)
  • Frank Fol zet eindsprint in: Laat ons Montignac één avond vergeten. (Dag Allemaal; december '97)
  • De verfijnde groentenkeuken van Frank Fol: Lieve Colson in Feeling; januari '98
      "Frank Fol staat wijd en zijd bekend als de chef die van groenten ware gastronomie weet te maken. Zijn originele recepten zijn ideaal om het nieuwe jaar gezond te beginnen...."
  • Pakjes op het droge, Frank Fol onthult: Apoint '98
      "Origineel, creatief, soms gewaagd of geheimzinnig, maar steeds verrassend en feestelijk. Jazeker, want het drogen van de meest uiteenlopende etenswaren en het verpakken van verfijnde gerechtjes in diverse degen scoort vandaag de hoogste toppen. Vooral dan als Chef-kok Frank Fol van de Leuvense Sire Pynnock er zijn handtekening onder plaatste."
  • Sire Pynnock en Frank Fol - Het goede leven in Leuven: Gerard Van Swieten in De Artensekrant; december '98
      "We waren te gast bij een van de meest succesvolle jonge koks van Vlaanderen. Hij wordt geassocieerd met groenten en er verscheen ook een boek over alles wat hij met dat in België doorgaans nogal verwaarloosde ingrediënt weet te doen. "
  • Tweede Michelin ster voor Leuven. (Het Nieuwsblad; februari '98)
  • Vier gangen voor 266 FR.: Pieter Van Doveren in Weekend Knack; april '98.
      "Twee getalenteerde koks, Frank Fol en Wouter Keersmaekers, namen onze uitdaging aan: een lekkere maaltijd samenstellen voor minder dan 300 frank per persoon."
  • Sterrenkok Frank Fol - Koken met kruiden: Toni De Coninck in Uit Magazine; april '98.
      "Kersverse sterrenkok Frank Fol inspireerde zich voor Uit-Magazine op de Leuvense Kruidtuin. Een wandeling door de botanische trots van Brabant."
  • De best gequoteerde restaurants: 28ste (De Markt; '98)
  • Frank Fol wil drempels verlagen. (Marc Declerq in GVA; juni '98)
  • Frank Fol: Cook Museum. (Horeca Revue; mei '98)
  • Nu plukvers! Liesbeth Hobert in Proeven; juli '98
      Als er iemand in zijn nopjes is met de nieuwe oogst peulvruchten, dan is het wel chef Frank Fol. Hij kookte voor ons vijf zomerse gerechten met knapperige bonen en peultjes in de hoofdrol. "Mijn hele keukenfilosofie steunt op groenten, want ze zijn even belangrijk als de andere ingrediënten. Groenten maken het verschil op een bord."
  • Culinaire toekomst met Frank Fol: Koken dat is business op grote schaal. (Yvette Mignolet in Marie-Claire; april '99)
  • Californische chef kookt met Leuvense chef: André Peeters in Het Nieuwsblad; '99
      "Frank Fol uit Leuven en Kimball Jones uit Livermore (Californië) leerden onverwacht vele kneepjes van mekaar."
  • Groenten maken het verschil. (Proeven; '99)
  • Pas Fou, Frank Fol! (Le guide des connaisseurs; '99)
  • Een andere kijk op koken: Puur Smaak . (De artsenkrant; september '99)
  • Changing the order of the day: Passport Sabena; oktober '99
      "John Hellon speaks to Frank Fol who has put vegetables at the heart of his creations.... While Fol is clearly working within the tradition of modern French cuisine, he is real innovator and his mostly vegetable-based inventions are as pleasing to the palate as they are novel. Eating in Sire Pynnock is a rare pleasure and well worth the trip to Leuven."
  • De tovenaar in het groentenparadijs. (Uit-Magazine; oktober '99)
  • Frank Fol zet de tuin in een boek: De groenten van Fol. (Het Nieuwsblad; '99)
  • Gezonde boeken. (Feeling; '99)
  • Smakelijk eten: Gezonde kookboeken. (UZ magazine; december '99)
  • Twaalf maanden vol groenten. (Marc Declercq in GVA; december '99)
  • Een keuken vol groenten: Mia Dekeersmaeker in De Tijd; december '99
      "Frank Fol heeft de reputatie van creatiefste groentekok van België. Vooral weelde van de groenten benut hij onbegrensd. In zijn -Sire Pynnock-, hartje Leuven, kookte hij zich met een rijke groentekeuken een ster in Michelin-gids. Hij ziet de relatie tussen de keuken en de klant, tussen het fornuis en de tafel, tussen het bord en de ingrediënten, tussen gaan eten en een avondje genieten?"
  • Echt lekker, tóch gezond.: Suzanne Bauwens de Feestkrant; '99
      "Chef Frank Fol voorspelt dat gezonde gastronomie dé culinaire trend van het volgende millennium wordt."
  • Sire Pynnock 10 jaar in Leuven. (Ondernemers; december '99)
  • Goed gezelschap is onmisbaar om van eten te kunnen genieten. (Kristof Van de Parre in P-Magazine; december '99)


Home | De kok | Media | Clubs | Ontdekkingen | Politicus? | Kookboeken | Recepten

copyright 2001 Frank Fol. Ontwerp tekeningen door Gudrun Denolf.