'00-'01
- De nieuwe Vlaamse keuken: Marc Declercq in Feeling; januari 2000
"We moeten ernaar streven onze keuken op de wereldkaart te zetten"
- Meesterkok wil instituut voor de Vlaamse keuken: De NCP van Frank Fol. (De Burgerkrant; januari 2000)
- Groenten maken het verschil: Bart De Clerck in De Standaard; januari 2000
Een hartstochtelijke verdediger van groenten is ook Frank Fol, Chef-eigenaar van het Leuvense restaurant Sire pynnock. "Het is gewoon een algemene misvatting dat groenten klaarmaken veel tijd vraagt. Mensen wille er vaak geen tijd voor maken. Een bewijs daarvan zijn de vele voorgesneden producten op de groenteafdeling van een warenhuis."
- Het oog eet mee - Voor elke smaak een bord: Mia Dekeersmaeker in Beter Wonen; 2000
"Onbegonnen werk, hoor ik je zeggen. Maar voor een sterkok als Frank Fol is het dagelijkse realiteit. In de Sire Pynnock te Leuven bezit hij ongeveer veertig verschillende borden. En nog steeds blijft hij de ontwikkelingen op dit gebied volgen."
- De onstuitbare opmars van de "fusion kitchen": Frank Fol over trends in de keuken. (Gastronomie Weekend Knack; januari 2000)
- Lekker Umbrië, op het bord en in het glas. (Stefaan Godfroid in Genieten; april 2000)
- Fol gaat Italiaans - Ontdekt: de Sagrantinowijn uit Umbrië: André Peeters in Het Nieuwsblad; april 2000
"Sire Pynnock gaat vreemd. Zo openhartig zal elke chef wel niet zijn, maar Leuvenaar Frank Fol durft het toch zeggen. Eigenlijk bedoelt deze fan van Italiaanse wijnen en producten dat hij zijn restaurant een Italiaans sfeertje wil geven. De nieuwe aparte wijnkelder met Italiaanse wijnen is er voorgoed. Het menu "de rijkdom van Umbrië" is tijdelijk."
- De feesten in volle bloei: Callebaut Magazine; maart 2000
" Frank Fol hoeven we aan de meesten onder u niet meer voor te stellen. Hij is zonder twijfel één van 's lands meest gewaardeerde en mediagenieke Chefs die met succes het befaamde en met een Michelin-ster bekroonde Sire Pynnock uitbaat in Leuven"
- De best gequoteerde restaurants: 30ste (De Markt; mei 2000)
- Vier spitzenköche für Flandern. (Expo krant Hannover; juli 2000)
- Frank Fol. (de Volkskrant - Nederland; 2000)
- Land in het vuur: Vlaamse week op Expo Hannover. (Uit-Magazine; september 2000)
- Vlaanderen op de Wereldtentoonstelling 2000. (Norbert Koreman in Saisonnier; Herfst 2000)
- Vlaanderen is smaakvolste regio van Europa. (Horeca Revue; oktober 2000)
- "Groenten-kok" Frank Fol: Cuisine voor zappende jonge fijnproevers. (Henri Wynants in Club Cuisine - Nederland; november 2000)
- Feestelijke recepten van Bekende Chefs: Frank Fol. (Henri Wynants in Koop Zo; december 2000)
- Pas de code en morse pour entre chez Sire Pynnock..: J.-J. Gaudisart in Le Marché; december 2000.
"Frank Fol n'a pas changé non plus: toujours aussi dynamique et inventif."
- Resto a l'honneur - Sire Frank Fol Pynnock: Roland Gohy 2000.
"Obnubilé par des objectifs qualitatifs sans cesse repositionnés pour serrer au plus pres la perfection, Frank Fol ne vise pas tant le succes (déja acquis) que sa propre satisfaction dans l'aboutissement de ses fulgurantes intuitions créatives. Son style culinaire actuel ne peut etre revendiqué par les vedettes hexagonales. Aujourd'hui, Frank cuisine "Fol" totalement, et déja en Belgique, de nombreux talents s'en inspirent. Demain, on trouvera sa patte en France, en Hollande, au Grand-Duché ou en Allemagne. C'est ça l'auboutissement de sa riguer, de son éthique et de son cheminement personnel vers le parfait. Le "Sire Pynnock" est l'un des trois ou quatre restaurants belges ou le gourmet découvre toujours de nouvelles harmonies et des combinaisons inédites, sans avoir l'impression de participer a une expérience de laboratoire. L'accueil et le charme de Leen y sont sans doute pour quelque chose d'essentiel."
- Frank Fol investeerde zwaar maar levert Michelin-ster in: Marc Declercq in GVA ; januari 2001.
" Geen signaal. Bij de Vlaamse verliezers komt de klap erg aan. Vooral Frank Fol van de Sire Pynnock in Leuven was erg aangedaan door het nieuws; "We streven naar onze tweede ster, we doen alles om de kwaliteit en de service te verbeteren", zegt hij. "Daarvoor hebben we miljoenen geinvesteerd en nu dit.... We hebben van Michelin geen enkel signaal ontvangen dat het hier slecht zou gaan. Maar los van dit blijven we ambitieus onze doelstellingen nastreven. Ik ben in die mate zo gemotiveerd dat het mij een extra push zal geven om nog harder te werken. Ik wil in de Belgische top-twintig en ik wil twee sterren. Haal ik dat niet dan heb ik pech, maar ik zal er alles aan doen om dat te bereiken."
- Onze ster staat serieus stille: Het Nieuwsblad; januari 2001
"Frank Fol vindt het verlies van zijn ster nog het einde van de wereld niet."
- Met of zonder, voor ons blijf je de ster: Ben Bleys in De Morgen; februari 2001
Geen spoor van "tristesse" in Sire Pynnock na Michelin verdict. Vorige vrijdag raakte bekend dat Chef-kok Frank Fol zijn begeerde Michelin-ster verloren heeft. Sindsdien stroomt de fanmail toe. Frank Fol; "Nu bewijzen dat we alles in huis hebben om een topzaak te zijn en te blijven."
- "Ik wil die ster terug": De gedrevenheid van Frank en Maurice Fol. (Lieven Sioen in De Standaard - Magazine; februari 2001)
- Onder impuls van Frank Fol begon begin de jaren '90 een jonge generatie koks de keuken te vernieuwen.... : Filip Verheyden in Menzo Maart 2001.
- Restaurant Sire Pynnock, en de hemel is vlakbij... (Pass-Uit - April 2001)
- Een tafel uit de duizend: Bieke Lathouwers - Nieuwsblad September 2001
Jongeren genieten van gastronomisch initiatief van Meesterkoks.
Frank Fol hoopt dat het traditie wordt ...
- Sire Pynnock: Culinaire klasse. (Leven In Stijl - September 2001)
- Frank Fol in Bordeaux. (Wine & Food Taster - Oktober 2001)
- Frank Fol on line. (De Morgen - November 2001)
(Agnes Govaerts - Margot Vanderstraeten - Medard Janssens) :
Frank Fol van het Leuvense Sire Pynnock heeft een gloednieuwe website die uit vier gastronomische hoofdblokken bestaat: de restaurateur, de wijnmaker (Lindener), de kok en de consulent. Je krijgt niet alleen inzage in het curriculum van de chef-kok die onder anderen bekend werd met zijn programma MondFol, maar kunt ook surfen op zijn wijnkaart, en beginnen te watertanden bij het overlopen van de menukaart. Het cv van Frank Fol getuigt van passie, kennis en gedrevenheid voor het vak. Bovendien kan de man geen oneerlijkheid verweten worden. Het verkrijgen van de eerste Michelin-ster komt aan bod, maar ook het verlies ervan. Plus de mening van uiteenlopende culinaire journalisten. Natuurlijk krijgen groenten de (f)volle aandacht. On line reserveren is mogelijk. En via de shoppagina's kun je behalve Lindener ook Foie gras van het huis bestellen.
- Frank Fol's kitchen is mainly focused on vegetables and healthy food and it all taste wonderful! (Red Lights of Leuven - November '01)
Voor een tweede keer heb ik Frank Fol zijn "groentetuin" bezocht en het was weerom zeer indrukwekkend wat ik op mijn bord kreeg. Zelfs al heeft hij een Michelin-ster verloren, het blijft van een hoog niveau en het restaurant kent dan ook een groot succes bij jong en oud. Mijn besluit: gezond, licht (buiten dan het nagerecht) en lekker!
A: + S: + H: + Score 9
- Bewust lekker leven - 5.000 Frank wijzer in De Standaard (November 2001)
- Sire Pynnock op 8 ste plaats in Télé Moustique "Les Incontournables": Dec. '01
- Sire Pynnock bij "de Divas" van de Belgische Keuken; 4 kroontjes
(GIDS HENRY LEMAIRE 2002)
Verbouwingen en het voortdurend toevoegen van een aantal valoriserende details, een keuken die steeds meer schittert en de veeleisende fijnproever onvermijdelijk aantrekt, een wijnkaart die het ego van de wijnkenner streelt, het zijn stuk voor stuk meerwaarden die dit restaurant klasse verlenen. Natuurlijk ook dankzij de attente vriendelijkheid van Leen, de fee des huizes.
- Het Goed Gevoel-moment van Frank Fol: Goed Gevoel - Marlies Van Bouwel (Dec. '01)
- Te gast bij … Frank Fol: Smaak - Mia Dekeersmaeker (Dec. '01)
In de restaurantwereld staat hij bekend als creatiefste groentekok van België. De chef-eigenaar van Sire Pynnock te Leuven benut er de weelde van de groenten dan ook onbegrensd….
- Frank Fol on line: Ondernemers Dec. '01
'02-'03
- Soufflé Evita: Uit liefde voor een prettig gezond blad (Evita Jan. '02)
- Koen Lienard: de souschef van…….. Frank Fol - Saisonnier Winter 01 - 02 Norbert Koreman
Al ruim 12 jaar in dezelfde keuken, het is voor koks niet gebruikelijk, dus worden er vaak vraagtekens gezet. Koen Lienard: "Als je zelf een restaurant hebt, sta je ook langer dan 5 jaar in dezelfde keuken".
- Frank Fol sous toutes les faces: Philippes Bidaine - Les sauces de la vie - La Dernière Heure Jan. '02
- Frank Fol in zijn eer hersteld: Het Nieuwsblad - André Peeters Jan. '02
- Sire Pynnock grootste culinaire stijger: Ondernemers Jan '02
Henry Lemaire, "de gids voor goed en aangenaam tafelen in België en het Groothertigdom Luxemburg", heeft Frank Fol in zijn eer hersteld en Michelin een hak gezet...
- In de mond en over de lippen: Trends / Stijl - Pieter Van Doveren Feb. '02
Iemand die de media altijd op een professionele manier wist te bespelen en erin slaagde om een duidelijk imago te creëren en naar buiten te brengen, is Frank Fol van het Leuvense restaurant Sire Pynnock. Wie aan Fol denkt, denkt aan groenten…
- Men vertelle het voort: De Proefkrant - februari 2002
Frank Fol - Sire Pynnock Leuven -
*** Wine Ambassador of the Year 2002
- Ambassadeur wereldwijnen: Ambiance - Dirk De Prins - Maart 2002
Jaarlijks wordt door de "Wine World Taster of the Year"-
Organisatie zowel een restaurateur als een journalist gelauwerd die het voorbije
jaar de meeste inspanningen leverde om de wereldwijnen onder de aandacht te
brengen. Dit jaar haalt Frank Fol van het Leuvense restaurant Sire Pynnock het.
- (Knol)rapen à la Frank Fol: Al Dente - De Morgen & Bonduelle - Maart 2002
- Koken met Frank Fol: het.gastronomen.net - Maart 2002
Het onthaal bij Sire Pynnock is bijzonder warm
en hartelijk en de verwachtingen van de 20 deelnemers zijn hoog gespannen.
Met een kleurrijke farde waarin de recepten staan uitgelegd, volgen we Frank Fol naar
zijn schitterende keuken. De chef legt eerst de recepten uit, waarna we in drie
groepen worden verdeeld met voor elke groep een jonge kok als begeleider.
- Sire Pynnock: De Standaard Magazine + aan tafel + René de Bok - April '02
"…Sire pynnock is geheel bezet. Nog altijd moet je hier reserveren … Maar ik
twijfel geen moment: Frank Fol is nog altijd in topvorm."
Ambiance: 7,5/10
Keuken: 9/10
Bediening: 7,5/10
- Sire Pynnock - Louvain: Gault Millau Magazine - Mei 2002
Frank Fol n'a rien perdu de ses ambitions et a toujours de projets plein la tête.
Il est comme cela, ce cuisinier fondateur des JRB. Il y a pu avoir une part de vrai, il
n'en reste pas moins que Frank cuisine avec un bonheur évident dans sa superbe
maison patricienne enrichie de tableaux modernes qui ont l'art de s'intégrer au
décor. De l'originalité, Frank en cherche toujours, a été primé pour sa carte de vins
en présentation totalement inédite, laisse un petit creux d'insatisfaction avec ses
tartinines grillées au homard et lentilles, tetombe sur ses pattes avec les Saint-
Jacques à la crème de céleri rave truffée, joue sur les effets de présentation en
envayant sur une grande assiette carrée, coupée en deux par un trait de tapenade
à l'huile d'olive et anis, du bar en peau aux tomates confites d'un coté, de l'autre
une salade de noix de Saint-Jacques et ris de veau croustillants mêlés à des
feuilles de roquette et fenouil. Irréprochable pigeon Clamart à la galette de petits
pois doublé d'un bol au consommé de pigeon, desserts soignés, service de grande
prestance et, cerise sur le gâteau, parking privé à coté du restaurant.
- Frank Fol zweert bij groenten: Signature Firma - Diners Club International - Mei 2002
Een keuken vol groenten. Frank Fol heeft de reputatie van creatiefste groentekok
van België. De chef-eigenaar van "Sire Pynnock" te Leuven benut er onbegrensd
de weelde van de groenten. Maar ook het interieur is een weerspiegeling van de
keuken……
- Creatief - Toprestaurateur Frank Fol over zijn "vooruitstrevende" keuken met groenten.
Azimut - Renault Magazine - Mei 2002
De wereld van de restaurateurs heeft de naam een gesloten wereld te zijn met
keukengeheimen die liefst bewaard blijven. De jonge Leuvense Frank Fol heeft
daar lak aan. Niet alleen wil hij zijn vooruitstrevende keuken voor een zo groot
mogelijk publiek toegankelijk maken. Hij zet de traditionele gastronomie ook op zijn
kop: een goed gerecht draait om de groente.
- Australisch Dubbelspel: De Morgen - Al Dente (Frank Van der Auwera)
Zet zes wijnjournalisten, drie Australische wijnmakers en één keukenchef samen.
Laat ze acht gerechtjes en 8 wijnen van eenzelfde domein beoordelen op hun
merites en vooral op hun alliantie. Wordt het een catastrofe of een triomf?
Elke lekkerbek kent Frank Fol als de gedreven chef van Sire Pynnock in Leuven,
steunbeer van de Jeunes Restaurateurs d'Europe, occasioneel tv-kok en
kookboekauteur. Maar hij is vooral ook een fornuizenacrobaat die bereid is op zijn
bek te gaan in zijn queeste naar nieuwe, soms gedurfde smaakcombinaties,
vooral waar groenten de prima-donnarol vertolken. Als het resultaat maar eerlijk,
rijk aan natuurlijke parfums en niet te vanzelfsprekend is. Dit najaar verschijnt er
trouwens een nieuw kook-en kijkboek van zijn hand over de mogelijke culinaire
samenlevingscontracten tussen wijn en groenten. In december 2001 werd Fol
door Wyndham uitgenodigd om als buitenlandse chef te koken voor ruim 500
Australiërs tijdens hun "Summer Seasons Plate Lunch". Het werd een
succesnummer, dat Sire Pynnock tussen 18 juni en 10 augustus deze zomer nog
eens overdoet in eigen huis, voor nieuwsgierige Vlaamse tongen. Als
proefkonijnen werden de Vlaamse journalisten naar de lichtbak van Leuven
gelokt, om er een privé-les 'culinaire combinatieleer' van Frank Fol te krijgen, met
twee witte, 5 rode en 1 porttype Australische wijn. Dit is wat er op onze borden en
in onze glazen werd getoverd: ….
- Australische wijnen: Het Laatste Nieuws - Jan Van Hemeldonck - Juni 2002
McKinnon, de wijnmaker, is op wereldreis om te horen wat niet Australiërs van
Wyndham Estate-wijnen vinden. Zo belandde hij in het restaurant "Sire Pynnock"
in Leuven. Chef Frank Fol kookte rond groenten én rond wijn.
- De Standaard Weekend: Barbara Bernard (juli 2002)
Barbecue op de rooster: Je kan een eenvoudige barbecue makkelijk een gastronomische meerwaarde geven als er een vleugje creativiteit aan toevoegt.
- Financieel Economische Tijd: Marc Declerck (november 2002)
Het boek zit goed ineen. Je wordt met originele ideeën geconfronteerd en kan daarna zelf aan het experimenteren slaan. Zo krijgt dit kijk- en doeboek ook een mild didactische betekenis.
- Vlamingen in de wereld: Wouter de Bruyne (november 2002)
Schitterend en kostbaar boek.
- Weekend Knack: (november 2002)
Oogstrelend, handig en didactisch kookboek. Bijzonder. Schitterend fotowerk. Duidelijk weergegeven interessante, eenvoudige en creatieve recepten. Een aanrader.
- Horeca Revue: (november 2002)
- Het Parool: (november 2002)
Fraai en praktisch kookboek.
- Brood & Banket: Lucienne Schepmans (november 2002)
Om de keuze van de wijnen bij groenten te vergemakkelijken zit er in dit boek een handige steekkaart van de smaken en de stijlen. Interessant voor een proeverij onder vrienden! Prachtige foto’s, vlot leesbare teksten.
- Hospes: (november 2002)
Vernieuwend en uniek in zijn soort.
- De Standaard: Peter Jacobs (november 2002)
Een ambitieus boek. Een kok en een sommelier proberen de amateurkok systematiek in zijn smakenpalet bij te brengen. Fol zorgt voor boeiende recepten. Het is een juweel vanwege de foto’s van Tony Le Duc.
- De Huisarts: (november 2002)
De nadruk ligt op het originele gebruik van de groente. Dat wordt extra in de verf gezet door de mooie close ups die elke gerecht begeleiden. Nog een handig iets is de steekkaart bij het boek.
- Culinaire Saisonnier: Norbert Koreman (november 2002)
- TV Familie: (november 2002)
Meesterlijke smaakcombinaties, recepten die uitblinken in eenvoud.
- Gazet van Antwerpen: Kris Lecomte (november 2002)
Luxueus uitgegeven werk met heel wat inspiratie.
- Trends: Luc De Decker(november 2002)
Wie een oogstrelend gastronomisch boek wil, dat toch zelden bewandelde paden aandurft, raden we dit boek aan.
- Ambiance: (november 2002)
Een schitterend kijk-, kook- en doeboek. De recepten zijn bloedstollend mooi in beeld gebracht. Voor iedereen die lekker en gezond wil eten een heel leerrijk boek. Culinair pareltje.
- De Twentsche Courant Tubantia: Frederike Krommendijk (november 2002)
Zelfs van iets simpels als bloemkool weet Fol wat spannends te maken. De receptuur is origineel en het fotowerk schitterend. Prachtig gemaakt.
- Misset Horeca: (november 2002)
Originele invalshoek. Handig bijgevoegd overzicht.
- Uit-Magazine: Ludo Mortelmans (december 2002)
De smaaktovenaar scheert andermaal creatieve toppen.
- Plus Magazine: Marc Welsch (december 2002)
Watertanden doet u. Lekker, origineel én verrassend.
- Eigen Aard: (december 2002)
Top-foodfotograaf Tony Le Duc toverde buitengewone beelden uit zijn camera. Met een handige steekkaart zodat je in een oogwenk weet welke wijn je kunt schenken bij welke groente.
- HIP: (december 2002)
De fotografie is van Tony Le Duc: goede wijn behoeft geen krans.
- Clickx: (december 2002)
- Menzo: Cathérine Ongenae (december 2002)
De tabel opent een hele nieuwe wereld voor de wijnliefhebber.
- Millesime: Roland Gohy (januari 2003)
Quand l’editeur fait son marché: Légumes et Vin
- De Morgen: Ilse Demeulemeester (januari 2003)
Er zijn de gastronomische toppers, zoals Hof van Cleve en Sire Pynnock, waar ik heel graag kom.
- The bulletin: John Hellon
Vegetable Matter: real, radical innovation in cuisine is rare
- Nieuwsblad: (februari 2003)
Koken met de daver op het lijf: kwotering overbodig
- HIP: Tom Muysers (april 2003)
Zilver op WK voor kookboeken
- Point de Vue: Marianne Niermans (april 2003)
Des légumes et du vin. Des délices de choses simples que le “maître coq des légumes” nous fait partager dans un livre dédié au mariage des herbes fraîches, des racines ... et du vin.
- Weekend Knack: Pieter Van doveren (maart 2003)
Na Bocuse uit lyon en de gebroeders Roux en Anton Mosimann uit Londen is het de Leuvense Frank Fol, van Restaurant Sire pynnock, die naar India trok.
- Weekend Knack: Pieter Van doveren (april 2003)
Zilver voor Fol op de Gourmand World Cookbook Award 2003.
- Creatieve keuken: Karl Bruninx (april 2003)
Kijk mee in de keuken van Frank Fol: Groenteterrine
- Nieuwsblad: (februari 2003)
Lemaire gooit Michelin overhoop: sire pynnock (20ste, geen ster)
- Guide des Connaiseurs: Le club de l'Ecole des chefs (mei 2003)
- Horeca Revue: René Van Hoof (April 2003)
Het boek "Groenten&Wijn" heeft op de officieuze wereldkampioenschap voor kookboeken "Gourmand World Cookbook Awards" in Angers de tweede plaats behaald in de overkoepelende categorie Best Cookbook in the World 2002. Het kreeg een "honourable mention" van de jury en moest in de finale enkel de duimen leggen voor de gelauwerde Franse driesterrenkok Michel Bras.
- Ondernemers: (Mei 2003)
Chef-kok Frank Fol scoort met kookboek.
- Vino Magazine: (Mei 2003)
De ondertitel, Harmonie tussen wijnen en de nieuwe Belgische keuken, onderstreept de passie van Frank Fol voor natuurlijke producten en voor groenten in het bijzonder.
- Het Sociaal Verweer: Mariella Farina (Maart 2003)
Op initiatief van gerenommeerd kok Frank Fol en sterk geruggensteund door Minister Rik Daems werd ingevolge van de Staten Generaal van de Horeca in december een Horecaconventie opgericht.
- Horeca Revue: Briat (Mei 2003)
KooK met Frank Fol: Groenten hebben steeds een hoofdrol waardoor zij karakter geven aan een gerecht waarin alle producten hun natuurlijke smaak behouden.
- Het Nieuwsblad: (Juni 2003)
Wij moeten het doen met 1000 seconden.
- Sport.be: (Juni 2003)
Dezelfde opgewekte sfeer vindt men nadien terug in de Memorial Business Village waar nu hoogstaande culinaire prestaties worden geleverd door de Leuvense topchef Frank Fol van klasserestaurant Sire Pynnock. Frank, Belgiës eerste "groentekok", zorgt nu al voor het derde jaar op rij voor de creatieve ondersteuning van de gastronomische afsluiter van de Memorial. Tot groot genoegen van de 2.000 gasten in het VIP-dorp.
- Passe-Partout: (Juni 2003)
Winnaar WK kookboeken - Talent van eigen bodem: Leuvense chef-kok Frank Fol schittert in Frankrijk. Groenten&Wijn wint zilver op WK Kookboeken.
- American Express Privileges: (Juni 2003)
Chef Frank Fol, creatief met groenten
- Horeca Revue: René Van Hoof (Juni 2003)
De groentefilosofie is de rode draad van elke nieuwe kaart die Frank voorstelt, een verhaal met grote sentimentele waarde in zoverre dat hij zelfs van een groente-revolutie durft spreken. Groenten blijven ook het centrale thema in de festiviteiten rondom de 15de verjaardag.
- EVA-magazine: (Zomer 2003)
Dag van het vegetarisme: Als laatste was het de beurt aan groentekok Frank Fol, die de eerste Eva Prijs der zintuigen uitreikte.
- EVA-magazine: (Zomer 2003)
Aaaaaaaaah, wat voor een orgiastische ervaring! Ik zit in een taxi, nog vagelijk bedwelmd door een of andere witte wijn, wanneer ik dit schrijf. De laatste trein gemist, omdat de culinaire belevenis zo uitzonderlijk was dat ik er zelfs niet om gaf. De Groentekok, Frank Fol, heeft zijn naam niet gestolen. Ik kreeg in Sire Pynnock, zijn befaamde restaurant in hartje Leuven, een vijfgangenmenu voorgeschoteld, 100% veganistisch, duizend procent tongstrelend. 'T Begon allemaal met knolselderchips vergezeld van een glaasje champagne van de Elzas, gevolgd door een bordje van amuse-geules waarop een zalige (ik zeg zalige!) gazpacho staat, een aspergepunt in een of andere onbeschrijflijke lekkere saus, en tempurah van ijskegel (jawel, ijskegel!) op een olijventapenade. Volgt een torentje van gedroogde aubergines met quinoa, in een vierkant van pesto op basis van gele paprika. Volgende gerecht zijn de raviolidriehoekjes van wit van pri, gevuld met aardappelmoes en saffraan. Komt vervolgens een soepje met 15 lentegroenten en morieljes, ook niet te versmaden. Echt speciaal wordt het daarna: een sierlijk glas met daarin een rode laag tomatenchutney en daarboven een groene laag erwtenschuim, bedoeld als een eerste dessert - alweer zalig. En als afsluiter, kokosijs op een bedje van zoete wortelpuree met kardamon, en een sublieme saus van bittere fondantchocolade. "U", zeg ik daartegen, en ik wil er nog een! Alstublief! Frank, adopteer mij!
Vergis u niet, op het menu van Franks kaart staan alle soorten van gerechten met dieren, maar laat ons daar even over kijken voor de gelegenheid en het is de brave man vergeven. Hij is ZO vreatief met groenten, biedt ze een voorname ZO plaats in zijn keuken, dat we niet anders kunnen dan hem toejuichen.
Sire Pynnock is, het moet gezegd, geen volkskeuken: niet geschikt voor de vegetarische landloper, want je bent al gauw een aardige duit kwijt (zie www.frankfol.be voor de prijzen). Maar als je iets te vieren hebt, trek er dan heen met iemand die het voor je betaald, en geniet. Ge-niet! Schrijver dezes droomt alvast evenzeer van een vervolgverhaal op dit diner zoals hij wacht op de derde Lord of the Rings....
- Creatieve Keuken: Marc Declercq (Juli 2003)
Frank Fol van het Leuvense Restaurant Sire Pynnock, Firmin De Vogel van de Paddock in Keerbergen, Jacky Zia van Villa d'Este in Ukkel, de broers Devreker van La Belle Maraîchère in Brussel en de jong gestorven Willy Slavinsky, een van de meest creatieve koks die ons land kende. Het zijn maar enkele bekende chefs voor wie de Villa Lorraine de springplank naar zelfstandige carrière was.
- GoodFood Special - Méditerranée: Toni De Coninck (Zomer 2003)
Uit de groentekeuken van Frank Fol.
- www.v-day.be : (Juli 2003)
- http://raath.org/belgian: (Augustus
2003)
Dining at Frank's Place (2003-08-01) - In a country with an epicurean culture as strong as that in Belgium, good restaurants are a regular experience. Fine restaurants are commonplace. But few restaurateurs can boast the innovation of Frank Fol and his Leuven-based restaurant Sire Pynnock, a talent that has elevated him among the finest of the fine Flemish chefs. Yesterday I had the great fortune to eat there for the second time, and words can't adequately discribe the delights presented with five-star precision........ Exceptional. True artistry in a time when a sandwich and a pint have to suffice as a pleasant meal.
- De Morgen: Kim Herbots (Augustus 2003)
Waar eet Wilfried Meert? "Ik kom regelmatig bij Frank Fol, van Sire Pynnock, hij verzorgt nu ook het menu in het VIP-dorp tijdens de Memorial."
- Weekend-Knack: Pieter Van Doveren (September 2003)
Culinair Terugblik - Koks worden vedetten. Bij de beroepskoks zijn Frank Fol, Guy Van Cauteren en Felix Alen in die tijd de lievelingen van de kijker....... Jonge Restaurateurs met een eersteklas opleiding in sterrenhuizen ruiken onraad en slaan de handen in elkaar. Zij verenigen zich in de Jeunes Restaurateurs d'Europe. Frank Fol van Sire Pynnock is de eerste voorzitter. Door zijn toedoen krijgt de groep veel aandacht in de media.
- De Zelfstandige - NSZ: Vincent Dudant (Augustus 2003)
Revolutie in de Horecasector - Voor Frank Fol is de leuze "Eendracht maakt macht" die er voor gezorgd heeft dat de eisen van de horecasector op de politieke agenda staat.
- Ambiance - Radio 2: Daphne Aalders (September 2003)
- Horeca Revue: (November 2003)
Begroting&Horeca - Positieve signalen: Frank fol is verheugd dat na de verkiezingen, het regeerakkoord en de begroting 2004, nog steeds sporen van de verzuchtingen van de horecasector worden weergevonden.
- Menzo: Geert Stadeus (Oktober 2003)
Het Luxebeest in Roos van Acker: "Ik heb ook heel mooie herinneringen aan de eerste keer dat ik mijn ouders kon meenemen op restaurant: naar de Sire pynnock in Leuven."
- Goed leven: Luc Meyermans (Oktober 2003)
De TV-koks live aan het werk op Kokerello. Frank Fol: Een goed gerecht draait om de groenten.
- www.who-is-who-hospitality.com:
Frank Fol: oplossing van de structurele problemen in de restaurantbranche.
- Ondernemers: (November 2003)
Sire Pynnock, culinaire verwennerij.
- De Morgen - Al Dente: Willem Asaert (November 2003)
Hugo's in de prijzen: Onafhankelijke deskundigen werden als juryleden uit alle hoeken van de wereld overgevlogen. Voor België waren dat Frank Fol en restaurantgoeroe Roland Gaelens, de ontwerper van onder meer de Brusselse Sea Grill.
- De Morgen - Al Dente: Kim Herbots (November 2003)
Waar eet Petra Van Gucht? "Op de beurs Cooking Today komt Frank Fol koken en vorige maand ben ik op mijn verjaardag in zijn restaurant Sire Pynnock, gaan eten. Ik kook graag, maar wat dat hij kan, zou mij nooit lukken. Hij tovert met ingrediënten. Zo had hij zalige chips van look gemaakt. Ik heb er niet veel gegeten, maar het is me wel intens bijgebleven".
- Het Belang van Limburg: Eefje Rampart (November 2003)
Pottekijkers welkom op Kokerello & Cooking Today.
- Cooking Today beurscatalogus: (November 2003)
Frank Fol van het Leuvense topetablissement Sire Pynnock verwierf bekendheid met zijn creatieve groentekeuken.
- Ambiance - Radio 2: Daphne Aalders (November 2003)
- De Morgen - Al Dente: Willem Asaert (December 2003)
De feestelijke knol van Frank Fol: Aardse selder met hemelse lekkernijen.
- Culinaire Saisonnier: (Winter 03/04)
Wie in België het woord groenten zegt, komt vanzelf bij Frank Fol terecht. In de loop der jaren heeft deze Vlaamse meester zich alles eigen gemaakt dat met groenten en het verwerken ervan te moken heeft. Tot in India, het vegetarische land bij uitstek, is hij bekend vanwege zijn kennis op dit gebied.
- www.kokerello.be:
Frank Fol, wijnbouwer en gedreven chef van het Leuvense topetablissement Sire Pynnock, verwierf internationale bekendheid met zijn creatieve groentenkeuken. Al jaren zet hij de traditionele gastronomie op zijn kop: een goed gerecht draait om de groente, vindt Frank. In zijn zoektocht naar nieuwe, gedurfde smaakcombinaties spelen ook wijnen een belangrijke rol. Voor hij in 1989 met Sire Pynnock startte, liep Frank stage in toprestaurants in België, Frankrijk, Monaco, Thailand, Australië en Italië. Hij is oprichter van Les Jeunes Restaurateurs d'Europe, werd in 2002 uitgeroepen tot Wine ambassador of the Year en is geregeld op radio en televisie. Op TV1 had hij met MondFol lange tijd zijn eigen kookshow. Van Franks kookboeken "De groenten van Fol" en "Groenten&Wijn" gingen in België duizenden exemplaren over de toonbank.
- www.culiagenda.nl:
De culinaire parel van Nederland - Genomineerd voor de Gouden Garde!: Groenten &Wijn van Frank Fol
'04-'05
- Corinthia Magazine: (Januari 2004)
The best Corinthia chefs: Jury .... Mr. Frank Fol, renowned vegetables chef, Belgium.
- www.gastronomen.net:
Koken met Frank Fol: Het onthaal bij Sire Pynnock is bijzonder warm en hartelijk en de verwachtingen van de 20 deelnemers zijn hoog gespannen. Met een kleurrijke farde waarin recepten staan uitgelegd, volgen we Frank Fol naar zijn schitterende keuken. De chef legt eerst de recepten uit, waarna we in drie groepen worden verdeeld met voor elke groep een jonge kok als begeleider......... Deze kookles was er eentje in Luxe-uitvoering met veel chefs, een prachtige locatie, bijzondere gerechten en de steeds goedgelachse Frank en Leen Fol.
- www.gastronomen.net:
Wijn en Eten: Meester-kok Frank Fol is bekend om zijn gerechten waarin groenten een centrale rol spelen. In zijn nieuwe boek "Groenten&Wijn" gaat hij nog een stapje verder en toont hoe groenten je kunnen leiden bij de keuze van de ideale wijn.
- www.wijnplein.be:
Kokerello - frank fol en Dirk De prins in een glansrol: Veel volk op Kokerello. Wij genoten vooral van de kookdemo van Frank Fol (Sire pynnock in Leuven) die daarbij vakkundig geassisteerd werd door Dirk de Prins (radio 2). Op het menu: koken met groenten.
- Tip Culinair: (Januari 2004)
Tip van de Top: Groentekok Frank Fol is geboren in een kool, vertelt hij op zijn website www.frankfol.be wat zijn zwak voor groenten metten zou verklaren. Voor de Belgische eigenaar en chef-kok van restaurant Sire Pynnock in Leuven zijn groenten geen bijzaak; in zijn keuken spelen ze de hoofdrol! Daar getuigt ook zijn boek "Groenten&Wijn" van.
- Gastronomisch België: (januari 2004)
Vijftien jaar topgastronomie in België is een boodschap die luid mag worden verkondigd. Frank Fol, die zijn culinaire bijnaam "De Groentekok" met fierheid draagt, is in 2004 vijftien jaar actief in zijn restaurant Sire Pynnock in Leuven.
- www.v-day.be:
Genomineerd voor de Gouden Wortel: Frank Fol is een van de voortrekkers van creatief koken met groenten, en geeft ze opnieuw de plaats die ze verdienen in de keuken. Sire Pynnock is een van de zeldzame Belgische klasserestaurants waar je ook op hoog niveau vegetarisch kan eten.
- Het Belang van Limburg: Rik Van Puymbroeck (Februari 2004)
Creatief met Cauderlier: Cauderlier was onze eigen Escoffier.
- De Morgen - Al Dente: Willem Asaert (Februari 2004)
15 jaar Sire Pynnock: Groentekok Frank Fol viert zijn vijftien jaar vakmanschap in restaurant Sire Pynnock met een hele reeks aparte activiteiten. Als groentekok maakt hij op zijn kaart steeds meer ruimte voor een aantal toegankelijke vegetarische gerechten, op dinsdag creëert hij steeds een menu voor vegetariërs en veganisten.
- Het Laatste Nieuws: (Maart 2004)
Frank Fol kookt met leerlingen van Stella Matutina te Michelbeke.
- Het Nieuwsblad: (Maart 2004)
Frank Fol kookt met leerlingen. Hij demonstreerde enkele culinaire hoogstandjes aan de leerlingen van het zevende jaar specialiteitenrestaurant.
- Waterwereld: (Maart 2004)
De Groentekok: Frank Fol baat sinds 1989 het Leuvense restaurant Sire Pynnock op het Hogeschoolplein in leuven uit; Frank zegt van zichzelf dat hij uit een kool is geboren en vandaar als kok en restaurateur een zwak heeft voor groenten. "Een zoete voorliefde die in de loop der jaren nieuwsgierigheid is geworden en vervolgens een ware hartstocht", onthult de meesterkok. Frank publiceerde al enkele kookboeken over het koken met groenten en presenteerde op tv het kookprogramma "MondFol". Hij stelde twee recepten samen voor Waterwereld.
- Horeca Magazine: Stefaan Van Laere (Maart 2004)
Sire Pynnock bestaat 15 jaar: Groentekok Frank Fol viert zijn 15 jaar Sire Pynnock met een hele reeks activiteiten waaruit nogmaals de culinaire creativiteit en ondernemersschap van deze chef blijkt. De Groentekok blijft uiteraard zijn naam waarmaken.
- Het Nieuwsblad - Plaza: André Peeters (April 2004)
Frank Fol en anderen halen Philippe Cauderlier van onder het stof - De man die ons leerde koken. Frank Fol wil Cauderlier eren als een pioneer van onze kookkunst. Daarom zet hij onder meer dit gerecht met sla op de kaart.
- Het Nieuwsblad - Plaza: André Peeters (April 2004)
Feestjaar voor Groentekok: Groentekok Frank Fol is bezig aan een feestjaar met een pak activiteiten. Zijn restaurant Sire Pynnock bestaat 15 jaar. Intussen is er een Folliaanse stijl ontstaan met als basis gezonde en eerlijke gerechten. Niet voor niets drukken vegetarische organisaties de Leuvense chef aan het hart. Vernieuwend is een lunch voor 50-plussers (50 euro, alles inbegrepen).
- Horeca Magazine: Willem Asaert (April 2004)
Karel De Wolf - Nieuwe voorzitter Jeunes Restaurteurs: "Met Frank Fol hebben we een tijd een goede richting gevolgd maar als de invulling van het voorzitterschap teveel verandert, krijg je op den duur vervaging van de te volgen strategie..... Vroeger met Frank fol waren we echt alomtegenwoordig present in de media. De activiteiten van de leden en de vereiniging kwamen dikwijls in het nieuws zodat men wist voor wat we stonden.
- Passe-Partout: (April 2004)
Cauderlier, de man die zijn volk leerde koken: Als voogdijminister van VLAM hielp Patricia Ceysens kok Frank Fol een handje in de keuken.
- De Standaard: Wim Winckelmans (April 2004)
7 redenen omvegetarisch te eten:
Reden 1 - vegetarisch eten is lekker: Ja, het is waar. Wie vegetarisch wou eten, moets het twintig jaar geleden vaak stellen met een vormloze linzenbrij en wat platgekookte groenten. Het vergde al enige overtuigingskracht om het allemaal binnen te spelen. De tijden zijn veranderd. Ook gerenommeerde koks, zoals Leuvenaar Frank Fol, proberen nu de vegetarische keuken uit. Als nu ook de grootkeukens zouden willen volgen.
- Ambiance: (April 2004)
Culinaire duizendpoot: Frank Fol is lang geen onbekende in gastronomische middens. Niet enkel omwille van zijn gedreven inzet en initiatieven bij horeca- en restaurantverenigingen, maar wellicht ook voor zijn medewerking aan talrijke kookboeken en bijdrages, onder meer in je favoriete culinaire magazine..... Fol heeft 2 grote liefdes. Zijn status als "De Groentekok" is gekend. Je mag trouwens eind 2004 een nieuw kookboek verwachten. Op de tweede plaats, de wijn.
- Cera Vennoten Voordeelmagazine: (April 2004)
Ga op culinaire schattenjacht: s'middags bereidt de beroemde chef-kok Frank Fol voor u een originele schotel met heerlijke streekproducten. De bereiding ervan kan u live volgen op een intern videosysteem.
- De Artsenkrant: Gerard Van Swieten (April 2004)
Gesprek met de Groentekok. 15 Jaar Frank Fol. Net als wij allemaal werd Frank Fol in de kool geboren, naar eigen zeggen hield hij een zekere binding met dat verleden: hij werd "de groentekok" van België. Dat is hij nu al 15 jaar en we gingen zijn keuken weer eens proeven. We gingen in sire pynnock aan tafel op een donderdagavond. Het was vol.We zaten in het voorzaaltje aan het raam, met uitzicht op het historische Hogeschoolplein met het Pauscollege aan de overkant. Sire pynnock, gevestigd in een statige oude woning is zonder twijfel het spectaculairste eetadres van Leuven.....
- Pass-Uit: (Mei 2004)
In restaurant Sire pynnock gaat op 12 mei 2004 de 3de KlasseFolle avond "Proeven van Parels" door.
|